«Man kan ikke styre kaos, herr Sunde.»

16508618_1348661955209008_3230038267524467623_nDu har sett det. Reklame som er overraskende interessant for deg popper opp i feeden din.

Du er fluefisker og bruker sosiale medier til å få tips om fluebinding og gode fiskeplasser. Og særdeles ofte dukker det opp glitrende gode tilbud på fluesnører og vadere i feeden din.

Eller, du er selvstendig næringsdrivende frisør og får besynderlig mange tilbud om hårpleieprodukter og klippeutstyr i dine Google-søk.

Vi logger inn overalt, linker vår Google-konto eller vår FB-konto til andre sosiale medier, og får servert tilbud som nesten ikke er til å tro… Kjempelett å leve, rett og slett.

Og det blir det. Kjempelett for oss, og kjempelett for dem. De som leter etter trender, mønstre, som ønsker å kartlegge, forstå for å bevege. For der ute samles det informasjon. Små biter av daglige likes, lesetid, klikk og søkeord fra dine kontoer samles, analyseres og lagres. Du så kanskje Skavlan på fredag forleden?

Ikke fordi noen der ute er spesielt interessert i deg, men fordi det å kartlegge deg, dine venner, din familie og resten av oss som forbruker sosiale medier verden over er stor forretning.

Denne informasjonen kan i sin mest uskyldige form brukes til å vise reklame du er interessert i. De mørkere sidene av å bruke de enorme mengder av personlige data man kan hente inn fra sosiale medier, er et uggent isfjell vi såvidt skimter toppen av.

Alt tyder på at ikke bare kommersielle interesser graver i stordata fra sosiale medier, for her er det både politiske og ideologiske skatter å hente. Man trenger ikke dykke inn i konspirasjonsteorier for å finne stramme argumenter for at både Trumps valgseier i USA og Brexit-kampanjens suksess var et resultat av grundig tygging av stordata fra sosiale medier.

find-delete-prevent-fake-facebook-account-using-your-photo-450x302Og dette er jo ikke begrenset til innenrikspolitikk. Det finnes fjell av bevis på at russiske myndigheter dro igang sine hærer av falske FB- og twitter-kontoer for å spre pro-Trump nyheter under valget.

Manipulering av sosiale medier av fremmede makter skjer.

Og dette er en våt drøm for thrillerforfattere. I thrillerprosjektet Seleksjon har vi integrert hemmelige tjenesters manipulering av sosiale medier som en av kreftene bak den arabiske våren. Som en agent fra disse hemmelige tjenestene forteller i Seleksjon:

«Man kan ikke styre kaos, herr Sunde. Vi startet det hele, men vi har ikke styrt noen ting. Vi ante ikke hvilken retning dette skulle ta. Vi brukte den kontrollen vi har over sosiale medier og massemedier til å spre små, selekterte sporer av idéer for å se om det kunne mette dette begjæret etter ‘frihet’ som hadde begynt å boble i befolkningen. Og vips, så var det gjort.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: