Biologische Noten

spc_000016802_000012303En snau time senere satt Viggo og Misel og bladde notisbøkene som i detalj beskrev Haeckels reise til en øy av vakre orkidéer med et åpenbart spesielt pollen og hans påfølgende nitidige studier av orkidéen Oberonia iridifolia, med underartsnavn sapientia.

*******

14. august, 1882 – Jena, Tyskland
33 av 242 planter overlevde reisen. En tragedie. Muligens vil to til komme seg. Kun en av Ward-boksene klarte ferden uten å få ett eller flere glass knust. Alle de som overlevde er plantet ut i instituttets drivhus i Botanischer Garten. Det ser ut til at de som ble plantet ut i Minggo-jorden jeg samlet sammen fra de ødelagte Ward-boksene trives best. Jeg ba i dag gartner Engelhardt flytte de fire som fikk Jena-jord over på Minggo-jord. Han steller med orkidéene som var de hans egne barn. Hele dagen har han jobbet med ventileringen for å få til korrekt temperatur. Det ser ut til at han har klart det nå. Men blir det varmere ute kommer det til å bli vanskelig å forhindre at fuktigheten forsvinner ut med varmlufta. Men Engelhardt finner nok en løsning. Han holder tross alt orden på over 2000 arter fra hele verdens biotoper.

Alt tyder på at de vil blomstre om ikke så lenge.

[fire sider revet ut]

3. september, 1882 – Jena, Tyskland
Utrolig. Jeg har nå samlet inn nesten 200 gram pollen. Jeg har nok til å starte eksperimentene. Jeg fikk i vår tilsendt 20 mus fra dyrelaboratoriet i Berlin, og fikk ordnet med bur på dyrestallen på Universitetet. De er nå godt etablert her. Jeg har plukket ut 30 tilfeldige nyfødte av hvert kjønn som skal gå inn i eksperimentet. Det gjenstår bare å klargjøre detaljene i det eksperimentelle oppsettet, så går startskuddet. Jeg er veldig usikker på hvor mye pollen hvert dyr må eksponeres mot, og hvor ofte. Dette må legges inn som en variabel i eksperimentet.

Har jeg flaks så klarer jeg finne en dosering som har en effekt.

440px-Rat-baiting6

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: