Sykt mange biter!

Jeg har vært med på en lang seilas hvor ord har flommet ut i kjølvannet. Nå, etter mange år med varierende skrivemessig vind og sjøgang, tendenser til mytteri og kahyttgalskap, er manus i ferd med å nå trygg havn. Forlagskontrakt signert og manus er inne i de siste omganger med revisjon og korrektur. Det har blitt en fortelling som ved siste revisjon strakk seg over 110 508 ord. Tallet var forresten over 130 000 ord for en tid tilbake, så her ligger mange drepte babyer i grøfta etter at vi med stødig hånd navigerte revisjonsbulldoseren gjennom ordføyka.

Skjermbilde 2017-04-29 kl. 23.06.10

Men 110 508 er fremdeles mange ord. Og så mange ord, selv om de er satt sammen i en veloverveid rekkefølge, har en tendens til å bli overveldende. Faktisk er et voksende manus den største kimen til skrivesperre hos meg. Jeg mister oversikten og blir redd for å gå inn i manus og jobbe frem de enkelte delene. Jeg blir overveldet av alt som ligger foran og bak biten jeg jobber med. Eller – slik pleide det å være når jeg jobbet i Word.

Men nå skriver jeg i Scrivener – et nydelig enkelt skriveverktøy som har fokus på tekstproduksjon og ikke alt det andre som Word maser om. Scrivener bryr seg ikke om du skal lage en plakat, en brosjyre eller fontvalg. Scrivener er der for å holde orden på ordene dine på en slik måte at du vet hvor du er, hva som ligger bak i manus, og hva som ligger fremover i manus.

Skjermbilde 2017-04-29 kl. 23.07.03

Dette er et skriveverktøy som gjør veldig mye artig for oss som jobber med tekster lengre enn et par tusen ord. Snaisne ordtellingsfunksjoner, snapshots av deler av teksten din (jeg kan bla bakover i flere år med versjoner av forskjellige kapitler – se bildet til venstre), en utrolig kjekk distraksjonsfri fullskjermsmodus og ikke minst en vanvittig kjekk iOs-versjon av programmet, slik at jeg kan notere ned et par setninger i manus på bussen eller ute med hunden, og når jeg åpner laptoppen hjemme, ligger setningene der, på plass i manus.

Men den aller viktigste funksjonen for meg er måten Scrivener lar meg bryte ned manus i håndterbare biter. Det være seg seksjoner, kapitler eller avsnitt. Du må nesten prøve det for å forstå hvordan dette fungerer. Men resultatet er at når jeg går inn i manus, så velger jeg hvor jeg vil hen i venstremenyen, og vips er jeg akkurat der jeg vil være. Med en håndterbar mengde tekst å forholde meg til.

Venstremenyen er altså en liste over alle segmentene manuset mitt består av. Disse segmentene kan være hva som helst; større eller små deler av manus. Ofte blir det til at jeg lager mapper i venstremenyen som jeg fyller med kapitler. Men man kan også bryte kapitler ned i mindre biter, om man sliter med å jobbe med hele kapitlet i samme slengen.

Manuset jeg nå er i ferd med å komme i mål med er en thriller med et moderne og et historisk plott. I tillegg kommer noen narrativer som finner sin plass midt mellom hovedfortellingen. Da kommer Scrivener sin evne til å bryte teksten ned i mindre biter til sitt fulle potensiale.

Se bildet under. Dette er manuset for Seleksjon, en thriller jeg har skrevet sammen med Kjell H. Mære. De røde kapitlene/seksjonene hører til det historiske bakteppet. De blå hører til det moderne  plottet. Lett å flytte om på, om man ønsker endre dramaturgien. Dra kapitlet du vil flytte dit det vil passe best. Klikk på alle de røde kapitlene, og du får hele det historiske bakteppet opp som en sammenhengende tekst.

Skjermbilde 2017-04-22 kl. 22.03.02

Bildet her viser også andre sider ved dette skriveprogrammet. Herlig mulighet for å trekke frem forskjellige deler av manuset samtidig, eller som her, å hente opp karakter-arket til en av hovedpersonene, Shaine Fletcher, samtidig som man driver karakterbygging i manus. Oppe til høyre ligger korte notiser om målet med denne biten av manus, og man kan også markere segmentets status og notere ned kommentarer eller tanker som må inn under «Document notes».

Nede til venstre ser man en annen sak ved Scrivener – Research-mappen er en mappe hvor man kan samle alt mulig rart rundt research eller strukturering av tanker. Bilder, PDF-filer, linker, tekstsnutter etc kan samles her, og hentes frem underveis.

Scrivener er en perle. Et enkelt, billig, stabilt, fleksibelt og utrolig målorientert hjelpemiddel som lar meg fokusere på tekst uten å tenke på layout i det hele tatt.

For i skrivefasen er teksten er det eneste som betyr noe. Alt annet er distraksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: